x
Petrushka.hu

HU | DE

5+1 film, amit érdemes megnézned a hideg őszi estéken nyakig betakarózva

Már javában benne vagyunk az őszben és azt vettem észre magamon, hogy esténként nyakig beburkolózva bámulom a filmeket, sorozatokat. Gondoltam összegyűjtöm nektek a kedvenceim, amik bruttttttálisan passzolnak a sült gesztenye, rozmaringos-gyömbéres sütőtök, forralt bor...öö, akarom mondani friss fűszeres teák és a Petrushka takaró kombinációjához. 
Íme....



1. Holt költők társasága

A film nézése közben felmerül a nihilizmus kérdése: vajon megéri-e a rendszer ellen fordulni? Megéri lázadni? Merjünk-e önazonosak lenni vagy álljunk be a birkák közé? Mai kontextusba is simán belefér a film tematikája, pedig már több, mint 30 éves, akárcsak én. lol. 
Mindenesetre egy nagyon kellemes irodalmi téma köré építve tanít minket arra, hogy engedjük szabadjára a gondolatainkat, legyünk kreatívak és ne féljünk érzéseinktől. 

Itt a kedvenc idézetem a filmből, talán kedvet kapsz hozzá te is: 

,,Verseket nem azért írunk és olvasunk, mert menő. Azért írunk és olvasunk verseket, mert valamennyien az emberi fajhoz tartozunk, az emberi faj pedig tele van szenvedéllyel. Az orvostudomány, a jog, a közgazdaság... ezek mind nemes dolgok, kellenek a lét fenntartáshoz, de a költészet, a szépség, a romantika, a szerelem: ezek azok, amikért érdemes élni." 



2. Egy csodálatos elme

Paranoid skizofrénia és tudomány? Ez a két fogalom mindent kimerít, ami érdekes lehet,. Ezt az Oscar díjátadón is így gondolták, ugyanis 2002-ben elnyerte a legjobb filmnek járó díjat. A sztori John Forbes Nash Nobel-díjas matematikus életét dolgozza fel megtörtént események alapján. A tragédia és siker egyidejű kontrasztja olyan érzelmeket váltott ki belőlem, hogy meg kellett néznem még egyszer. Meg még egyszer, meg még egyszer....



3. Ponyvaregény

Az egész film menő és ezt tudja is magáról. Sallangmentesen, erőlködés nélkül menő. Menők a színészek, a sztori, a jelenetek, az öltözékek, a kocsik, a bárok, minden menő. Igazi klasszikus, a hollywoodi filmipar örök Andy Warholja. Ennyi.

4. Becstelen brigantyk

Zsidóvadászok skalpjainak gyűjtése, nácigyilkolások - kemény téma. Tarantino kilép a gázkamrák világából és máshonnan közelíti meg a történetet - alternatív, amerikai szemszögből, afféle fordított holokausztot láthatunk. Kötelező eredeti nyelven nézni, mert olyan atmoszférát teremt az akcentusokkal és a más nyelven való megszólalásokkal, hogy azt a magyar szinkron fényévek múlva sem tudná utolérni. Nem beszélve arról, hogy a szinkron nem foglalkozik azzal sem, hogy valaki németül, olaszul vagy angolul beszél, egyszerűen mindent lefordít, megöli a varázsát. Brad Pitt mellett Christoph Walz is olyan alakítást nyújt, ami egyátalán nem mindennapi, csak miattuk is érdemes végignézni a filmet.

5. Úriemberek

Ugye te is úgy érezted, hogy az elmúlt jópár évben nem igazán készült valóban remek alkotás a mozivásznakra. Aztán jött a 2019-es év Guy Ritchie-vel az élen, aki létrehozta ezt a szenzációsan nagyot ütő maffia filmet. Ízlésesen humoros, csinoska szereplőgárdával ellátott posztmodern Keresztapa film.

+1 Wes Anderson: A fantasztikus Róka úr, illetve A Grand Hotel Budapest

Igen, tudom, hogy ez két film, de nem tudtam választani, sajnálom. Annyira szeretem Wes Anderson filmjeinek a különleges képi világát és az elvont előadásmódjait, hogy nem tudok egyet kiemelni, amelyik jobb lenne a másiknál. Amit tudni lehet róla, hogy szimmetrikusan szerkesztett képi beállításokkal dolgozik, amitől olyan egyedi, meseszerű hangulata lesz az összes filmjének, hogy még akkor is élvezetes, ha egyébként a sztori nem annyira tetszik.

A fantasztikus Róka úr

A szokásos szimmetrikus képkompozíciókat használva stop-motion technikával dolgozik, visszatér a klasszikus animációhoz, elfordulva a 3D adta lehetőségektől.

Őrült jó képek, nagyon elvont humor, antropomorf állatok és állatiasított emberek – röviden ez jellemzi a filmet.

A Grand Budapest Hotel

A film Zubrowka országában játszódik, melyet a lengyel Zubrówka vodkáról nevezett el a rendező – ez már önmagában mutatja Wes sajátos humorát. A filmet nézve arra gondoltam, hogy bárhol nyomnék egy pause-t és kapnék egy fotót a megállított filmről - szívesen kiraknám a falamra.

Valószínűleg a tizedik megtekintés után is fedezel fel olyan részletet, ami miatt még jobban megérted a filmet. A lényeg, hogy nem lehet elégszer megnézni.